Teflon® tulajdonságok

A Teflon® összehasonlíthatatlanul sokoldalúbb minden más műanyagnál
Amióta a DuPont vegyésze, Roy Plunkett először dokumentálta a Teflon® PTFE fluorpolimer felfedezését 1938-ban, a DuPont folytatta a fluorpolimer történelmének írását. Az alaptechnológiától az egyedileg tervezett fluorpolimer termékekig folyamatosan bővíti a Teflon® bevonatok funkcionális minőségét a mai nagyigényű műszaki alkalmazások területén.
 
A Teflon® bevonatok kimagasló tulajdonságai
 
     Tapadásmentesség
Nagyon kevés szilárd anyag tapad a Teflon® bevonathoz. Bizonyos anyagok ragadhatnak egy ideig, de azok is általában könnyen eltávolíthatóak.
 
     Alacsony súrlódási tényező
A Teflon® bevonat súrlódási tényezője általában 0,05 és 0,20 között van a terheléstől, a csúszási sebességtől és az alkalmazott Teflon® bevonattól függően.
 
     Víztaszítás
A Teflon® bevonattal ellátott felületek olaj- és víztaszítóak, nem nedvesednek, így könnyebb a tisztításuk, sok esetben öntisztítóak.
 
     Hőállóság
Az ipari Teflon® bevonatok folyamatosan használhatóak akár 270 °C állandó hőmérsékleten. Egyedi esetekben rövidebb időszakra akár magasabb hőfokon is alkalmazható. (Szakmai egyeztetést igényel!)
 
     Egyedülálló elektromos tulajdonságok
A Teflon® bevonatnak - széles frekvencián tesztelve - nagyon magas az átütési szilárdsága, alacsony a veszteségi tényezője és nagyon magas a felületi ellenállása. Különleges módszerekkel elérhető, hogy elektromos vezetővé válva antisztatikus bevonatként alkalmazzák.
 
     Hidegállóság
Az ipari Teflon® bevonatok jól bírják a szélsőséges hideget anélkül, hogy alaptulajdonságai megváltoznának. Folyamatosan akár a mínusz 270 °C–ig is alkalmazható.
 
     Vegyszerállóság - korrózióvédelem
A Teflon® bevonat semleges marad – nem reagál - a kémiai környezetére, csak az olvadt alkáli fémekre és az erősen fluortartalmú vegyszerekre érzékeny.