A konyhai háztartási edények közül a megfelelő serpenyő kiválasztása az egyik legfontosabb kérdés – hiszen nemcsak az ételek minőségét, hanem a főzés élményét is meghatározza. Az egyik leggyakoribb megoldás a serpenyő teflonozása, amely biztosítja a tapadásmentes felületet és meghosszabbítja az edények élettartamát. A gyakran felmerülő kérdés, hogy egy-egy konyhai művelethez melyik a legmegfelelőbb: a teflon vagy kerámia, esetleg az eloxált bevonatú serpenyő? Laikusként nehéz megállapítani, melyik a legalkalmasabb és legbiztonságosabb, ezért most bemutatjuk a három alapanyag legfontosabb tulajdonságait.
Teflon vagy kerámia? A kulcs a tapadásmentesség
Az edényekkel, serpenyőkkel szembeni egyik legfontosabb elvárás, hogy az étel ne ragadjon le főzés-sütés közben. Ez a könnyen széteső fogásoknál praktikus tulajdonság, de a tapadásmentességnek köszönhető az is, hogy kényelmesebb használni, tisztítani őket. Ahogy Lisa McManus, az America’s Test Kitchen szakértője is megjegyezte: „Sütéshez tapadásmentes edényt, az olyan sérülékeny ételekhez, mint a tojás és a hal, pedig tapadásmentes serpenyőt használunk, mivel itt a cél, hogy könnyen fel lehessen emelni az ételt, anélkül, hogy odaragadna a serpenyőhöz és szétesne.” Természetesen bármilyen ételt elkészíthetsz tapadásmentes serpenyőben. Mitől lesz egy felület tapadásmentes?
A tapadásmentes serpenyőkre egy extra felület kerül, ami meggátolja, hogy az ételek odaragadjanak. A gyártást úgy kell elképzelni, hogy festékszóróhoz hasonlóan visszük fel az adott anyagot a serpenyőre néhány rétegben, majd beégetjük a megfelelő hőmérsékleten.
Az örök klasszikus: Teflon-bevonatú edények
Ha serpenyő, akkor azonnal mindenkinek egy szó ugrik be: Teflon. A teflon, vagy tudományos nevén politetrafluoretilén réteggel ellátott serpenyők kifejezetten jól teljesítenek, ami a tapadásmentességet illeti. Nagy előnyünk, hogy például egy alumínium edényt többször is Teflon-bevonattal láthatunk el. Tehát nem kell kidobni szeretett edényünket, mert az felújítható. Vasedénynél csupán az esetleges korrózió (a vas porozitásából adódóan) szabhat határt, hogy érdemes-e újra bevonatolni.

Mire figyelj Teflon serpenyő használatakor?
Fontos megjegyezni, hogy a Teflon 250 C fok fölé nem melegíthető, mert a túl magas hőmérséklet károsítja a bevonatot, valamint a Teflon elveszíti nem tapadó tulajdonságát. Amennyiben csak a serpenyőt melegítjük egy gáztűzhelyen, amiben nincs semmilyen étel vagy zsiradék, az nagyon hamar felmelegedhet. Ezért fontos, hogy Teflon-bevonatú edényt mindig étellel vagy zsiradékkal együtt melegítsük!
A javíthatatlan: kerámia borítású edény
A kerámia serpenyők az utóbbi években népszerű alternatívává váltak, azonban fontos tudni, hogy a kerámia tapadásmentessége sok esetben nem tartós. Emellett a szakértők tapasztalatai alapján a kerámia-bevonat kevésbé strapabíró, mint a Teflon. Saját véleményünk, tapasztalatunk az, hogy a kerámia tapadásmentességére az edény használatának elején még nincs panasz, de rövid idő elteltével a kerámia-bevonat gyorsan elveszítheti nem tapadó tulajdonságát. Nagy hátránya a kerámiának, hogy nem javítható. A kerámia bevonatú edények nem újrakerámiázhatók, ha elveszítik tapadásmentességüket. A kerámia borítás legfőbb előnye az, hogy jóval karcállóbb bevonat, nehezebb megkaristolni fémeszközzel, mint a Teflon-bevonatot.
Az alternatíva: eloxált alumínium edény
Az eloxált alumínium edények a kerámiához hasonlóan szintén felfutóban vannak tartósságuk miatt, de hivatalosan az eloxált alumínium nem számít tapadásmentes bevonatok. Az eloxálás egy általában sötétebb felületet hoz létre annál, mint ami az alumínium edényeknél megszokott. Nagy hátránya a Teflonnnal és kerámiával szemben, hogy sokkal könnyebben karcolható. Az eloxált bevonat önmagában védőréteget képez, de ha megsérül, az alumínium reakcióba léphet savas ételekkel, ami egészségtelen, és fémes ízt eredményezhet.
Hogy használj, hogy gondoskodj a tapadásmentes edényedről?
Van pár tanácsunk, amik betartásával meg lehet hosszabbítani a tapadásmentes edény élettartamát:
- Használj vajat vagy olajat főzőspray helyett: a spray-ek letapadhatnak, és idővel egy láthatatlan réteget hozhatnak létre a Teflon felületén, ami csökkenti a tapadásmentességet.
- Mindig legyen zsiradék vagy étel a serpenyőben melegítés közben: ezzel a módszerrel elkerülheted a túlhevülést.
- Kerüld a fém evőeszközök használatát: használj fakanalat vagy szilikon eszközöket, hogy megóvd a Teflon-bevonat épségét
Összegzés: Teflont, kerámiát vagy eloxált alumíniumot válassz?
Ha tartós, tapadásmentes megoldást keresel, amely hosszú távon is jól működik, a teflonozott serpenyő a legjobb választás. A Teflon nemcsak gazdaságosabb és könnyebben karbantartható, hanem újra és újra felújítható is, így hosszú évekig élvezheted a használatát. A Teflon eszközök helyes használata és gondozása pedig hozzájárul az élettartam maximalizálásához.